17.12.13

συλλεκτικό κομμάτι!

Χοσέ Μουχίκα – πρόεδρος της Ουρουγουάης

Αριστερός, πρώην αντικαθεστωτικός αντάρτης, γι αυτό και φυλακισμένος επί δέκα τέσσερα χρόνια, το 2009 εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας του και έκτοτε διδάσκει την ανθρωπότητα τρόπο σκέψης. Αντικομφορμιστής ο ίδιος, ασυμβίβαστος, παγερά αδιάφορος ως προς τις καθιερωμένες τυπικότητες και την τήρηση των πρωτοκόλλων, ανατρέπει κάθε πολιτικό στερεότυπο, συνήθως συνειδητά, καμιά φορά όμως και άθελά του, λόγω του εκρηκτικού ταμπεραμέντου του.

Αυτό που κάνει ο πρόεδρος, πέραν της πολιτικής δράσης του, είναι να καλλιεργεί λουλούδια μαζί με τη γυναίκα του, τα οποία πουλάνε στα ντόπια ανθοπωλεία Το αυτοκίνητό του, ένας σκαραβαίος του ΄87, είναι το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο. Κι απ’ τον μισθό του, κρατάει κάθε μήνα ένα μικρό μέρος για τα απαραίτητα και τα υπόλοιπα τα δωρίζει σε φιλανθρωπίες. Παράλληλα, φροντίζει να κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερα στη χώρα του, αρνούμενος κάθε είδους προεδρικές πολυτέλειες.

Ο εβδομηνταεπτάχρονος πολιτικός αρχηγός, λέει: «Μπορεί να φαίνομαι ένας εκκεντρικός γέρος, επιτρέψτε μου όμως να ζω όπως εγώ νιώθω ευτυχισμένος». Οι αντίπαλοί του βέβαια, τον χαρακτηρίζουν «λαϊκιστή» και «πολιτική καρικατούρα». Αυτό όμως δε συμβαίνει παντού και πάντα; Αν κάποιος διαφέρει χωρίς να είναι απειλητικός, ουσιαστικά κανείς δεν ασχολείται. Όταν όμως η διαφορετικότητα ενός, αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα όσων πρεσβεύουν την ομοιομορφία, τότε η επίθεση παίρνει, κατά πρώτον, τη μορφή του χλευασμού.

Ελπίζω ο πρόεδρος κι η γυναίκα του να ζήσουν πολλά χρόνια ακόμα, για να προλάβουν να πραγματοποιήσουν τ’ όνειρό τους. Δεν έχουν δικά τους παιδιά και θέλουν να πάρουν κοντά τους κάποια ορφανά, για να τους μάθουν πώς να φέρνουν βόλτα το αγρόκτημα. Ως τώρα δεν μπόρεσαν, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Προσφάτως όμως, ο πρόεδρος έμαθε πως σ’ ένα ίδρυμα υπάρχουν είκοσι πέντε παιδιά στα αζήτητα, λόγω ασθενειών ή αναπηριών. Εύχομαι λοιπόν να είναι αυτά τα τυχερά μικρά, στα οποία θα κληροδοτηθεί η φάρμα και κυρίως, στα οποία θα μεταλαμπαδευτεί το αλληλέγγυο πνεύμα του προεδρικού ζεύγους.