29.12.13

μήπως ν' αρχίσουμε τις γκράπες;



Συνεπαρμένη από μια ουτοπία, που μόνο τα ποτήρια της γκράπας που είχε πιει θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, φανταζόταν τη γειτονιά της σαν μια ελεύθερη ζώνη που δε θα υπάκουε πλέον στις επιταγές της αδιαφορίας. Αναψοκοκκινισμένη και με την καρδιά της να χτυπάει δυνατά, άρχισε να ονειρεύεται μια τόση δα γωνιά στη γη όπου θα βασίλευαν τα υψηλά ιδανικά της κοινότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. Μόνο δυο-τρεις μικροί δρόμοι, όπου κάθε κάτοικος θα αμφισβητούσε πρώτα τη δική του λογική, προτού κρίνει τη λογική του γείτονα.

Στη μικρή Εδέμ της, κάθε μέσο για να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, θα ήταν καλό. Θα μπορούσες να ομολογήσεις μια αδυναμία ή ένα σφάλμα, προτού βυθιστείς στο πείσμα. Να διαβεβαιώσεις ότι μπορείς να συνέλθεις από τα πάντα. Να πλησιάσεις κάποιον που φοβόσουν δίχως να τον ξέρεις. Να συμπαρασταθείς, παρά την επιθυμία να το βάλεις στα πόδια, σε μια ψυχή που υποφέρει. Να τολμήσεις να πεις τι δεν πάει καλά. Να ανταμείψεις όσους δεν ανταμείφθηκαν ποτέ. Να παρέμβεις σε μια διαμάχη για να παίξεις τον μεσολαβητή. Να πληρώσεις ένα ξεχασμένο χρέος. Να ενθαρρύνεις το καλλιτεχνικό ταλέντο κάποιου δικού σου. Να διαδώσεις μια καλή είδηση. Να απαλλαγείς από μία εξοργιστική για το περιβάλλον σου συνήθεια. Να μεταλαμπαδεύσεις μια γνώση προτού χαθεί. Να καθησυχάσεις έναν γέροντα. Να κάνεις μια θυσία τόσο μικρή, που κανείς δε θα την αντιλαμβανόταν. Να σώσεις μια ζωή κάπου μακριά, παραιτούμενος από το χιλιοστό άχρηστο γκάτζετ. Και τόσα άλλα ακόμη, που έπρεπε να επινοηθούν.  

Η Μάγκυ,* σε μια έξαρση λυρισμού, φανταζόταν τον μικρόκοσμό της να λειτουργεί στην εντέλεια, αρκεί να έκανε τη γενναιοδωρία της μεταδοτική, να επικέντρωνε τις προσπάθειές της σε μία μόνο γειτονιά, με την ελπίδα να δει την επιδημία να εξαπλώνεται και στις γύρω γειτονιές, έπειτα σε όλη την πόλη κι έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Tonino Benacquista
Επικίνδυνη Οικογένεια –Μαλαβίτα-
μτφ. Ειρήνη Τσολακέλλη
εκδ. Άγρα, 2013
σελ. 196

* Η Μάγκυ είναι ηρωίδα του Ιταλού λογοτέχνη, Τονίνο Μπενακουίστα. Συγκεκριμένα, είναι η σύζυγος του εν αποστρατεία μαφιόζου Τζοβάνι Μαντζόνι, που στην πορεία έγινε ρουφιάνος και ως εκ τούτου εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του Έφ Μπι Άι, για να μετακομίσει από την Αμερική στη Νορμανδία, πλέον με το όνομα Φρεντ Μπλέηκ. Η Μάγκυ λοιπόν, είναι μία τυπική μητέρα και νοικοκυρά. Υπό μία έννοια όμως, είναι μια επικίνδυνη νοικοκυρά, γιατί το βλέμμα της είναι μονίμως στραμμένο σ’ έναν κόσμο καλύτερο από τον τωρινό.