5.12.13

για να μην πεθάνουν άνθρωποι εκεί έξω...


Μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας όμως, οφείλουμε να συγκεντρωθούμε όλοι στο εδώ και στο τώρα. Το κρύο έξω έχει γίνει ήδη πολύ επικίνδυνο, ανθρώπινες ζωές απειλούνται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Κι οι εξελίξεις έχουν ως εξής:  

Ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων, εν όψει της ακόμα μεγαλύτερης πτώσης της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ως το σαββατοκύριακο λοιπόν, και για όσες μέρες θα χρειαστεί λόγω υπερβολικού ψύχους, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης έθεσε σε 24ωρη έκτακτη λειτουργία δύο θερμαινόμενους δημοτικούς χώρους, ενώ σε ετοιμότητα για την υποδοχή αστέγων βρίσκεται και ο ξενώνας αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Οι σχετικές διευθύνσεις είναι:
1. Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35 - Πολιτιστικό Κέντρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας
2. Κίου 5, τηλ. 210- 8624449 - Λέσχη Φιλίας Κυψέλης
3. Αλικαρνασσού 49  - Υπνωτήριο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, παρέχεται εκτός από διανυκτέρευση επίσης πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατρούς, αλλά και μπάνιο.

Η λειτουργία των χώρων καλύπτεται από κοινωνικό επιστήμονα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο ή κοινωνιολόγο), φύλακα και εθελοντές, ενώ θα διατεθούν συνολικά 150 υπνόσακοι.

Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί τα ακόλουθα:

α) Η 24ωρη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη 1595 (ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και για τυχόν έκτακτες ανάγκες)

β) Η πραγματοποίηση επιτόπιων παρεμβάσεων (στους δρόμους), από ομάδες έργου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ενημέρωση των άστεγων συμπολιτών μας σχετικά με τους διαθέσιμους χώρους, καθώς επίσης και η προσφορά, όπου είναι αναγκαίο, φαρμάκων και ζεστών ροφημάτων.

γ) Η ενημέρωση των αστυνομικών τμημάτων, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα σημεία υποδοχής αστέγων και η αναμενόμενη συνδρομή τους ως προς τη φύλαξη των χώρων, ιδίως κατά τη βραδινή βάρδια.

δ) Η ενημέρωση και διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Είναι αισιόδοξο που θα συνεχιστεί και φέτος η συνεργασία κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, για την υποστήριξη των αστέγων. Το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης, η PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, oι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, η Θετική Φωνή, ο ΟΚΑΝΑ και το ΕΘΕΑ Exelixis, έχουν ήδη δηλώσει το παρόν στην προσπάθεια διάσωσης ανθρώπινων ζωών στους δρόμους της πρωτεύουσας, λόγω της κακοκαιρίας.

Το ΚΥΑΔΑ από την έδρα του, Πειραιώς 35, θα συντονίσει και φέτος τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε 24ωρη βάση, θα προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στο δρόμο και θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων σε κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας που θα ανοίξουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ανάγκες των άλλων φορέων σε υλική βοήθεια.

Η προσπάθεια είναι μεγάλη, συντονισμένη και αξιέπαινη, όλοι όμως οι Αθηναίοι πρέπει να έχουμε κατά νου πως το πρόβλημα έχει δυστυχώς λάβει τρομακτικές διαστάσεις και η κινητοποίηση του Δήμου Αθηναίων δε συνεπάγεται τη λύση του. Είναι προφανές, πως η βοήθεια όλων όσων μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση, είναι περισσότερο από χρήσιμη.

Πληροφορίες για το τι χρειάζεται πιο άμεσα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές να λάβουν επικοινωνώντας με οποιονδήποτε από τους φορείς που εμπλέκονται στην εκστρατεία. Επίσης, φάρμακα που τυχόν δεν χρειάζεται κανείς, είναι απολύτως ευπρόσδεκτα, ενώ στους χώρους όπου φιλοξενούνται άστεγοι, ζεστά είδη (κουβέρτες, μπουφάν, γάντια, σκούφοι, υπνόσακοι κτλ.) θα εκτιμηθούν δεόντως.  

Πέρα όμως από τη στήριξη μέσω των οργανισμών που συμμετέχουν, ή με προσωπική συμμετοχή, βοήθεια μπορεί κανείς να δώσει και χωρίς να είναι οργανωμένος. Αναφέρομαι στη βοήθεια που μπορεί οποιοσδήποτε να προσφέρει σε όποιους άστεγους τύχουν στο διάβα του, βοήθεια σε χρήματα ή σε είδη πρώτης ανάγκης, 

Κι αν ακόμα ο περαστικός δεν έχει τίποτα απ’ αυτά, αρκεί η ζεστασιά από το χαμόγελό του. Ας μην προσπερνάμε τους άστεγους με αδιαφορία και περιφρόνηση. Ακόμα και μια κουβέντα καλοσύνης, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, μπορεί να σώσει μια ξεπαγιασμένη ψυχή.