9.12.13

λαχταριστές πατατούλες


Μια ιδέα για να μαγειρευτούν πανεύκολα οι πολύ μικρές πατάτες, είναι η εξής: Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τις πατατούλες μας, χωρίς να αφαιρέσουμε τις φλούδες. Στο κέντρο καθεμιάς κάνουμε μια βαθιά χαραγματιά, όπου τοποθετούμε ένα φύλλο δάφνης (προσοχή όμως να παραμείνει η πατάτα ολόκληρη, να μη χωριστεί σε δύο κομμάτια). Ύστερα, τις σωτάρουμε σε ελαιόλαδο, στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο λιωμένο φρέσκο σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, μεταφέρουμε σε πυρέξ και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Αυτές της φωτογραφίας, επειδή ήταν πάρα πολύ μικρές χρειάστηκαν μόλις τριάντα πέντε λεπτά ψήσιμο. Ανάλογα όμως με την ποικιλία και το μέγεθος, μπορεί να θέλουν έως και μιάμιση ώρα. Εγώ δεν έχω, αν όμως έχετε εσείς φούρνο με αέρα, προτιμήστε να τις ψήσετε έτσι, θα γίνουν πιο γρήγορα. Η δάφνη, το σκόρδο και το λάδι της ελιάς, προσθέτουν ένα υπέροχο άρωμα στην πατάτα. 

Δεν ξέρω αν τα παιδιά θα ενθουσιαστούν μ’ αυτή τη γεύση, οι μεγάλοι πάντως, σίγουρα θα την απολαύσουν. Κάντε όμως κι ένα πείραμα με τα πιτσιρίκια. Αν τους αρέσει θα είναι ευτύχημα, γιατί σε τέτοιες εκδοχές, με ελάχιστο λίπος, οι πατάτες εκτός από πεντανόστιμες είναι επίσης και πολύ υγιεινές. 

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους συνδυασμούς, π.χ. να αντικαταστήσετε τη δάφνη με κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (και το λεμονοθύμαρο πάει τέλεια!)  ή δενδρολίβανο και το σκόρδο με τζίντζερ ή με μια κουταλιά μουστάρδα, ή ακόμα, να προσθέσετε στο ελαιόλαδο και μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο (ή μαργαρίνη, για τους vegans). Εν ολίγοις, μπορείτε να πειραματιστείτε με οτιδήποτε σας ελκύει. Η κουζίνα άλλωστε, θέλει φαντασία. Δε θα υπήρχαν σήμερα υπέροχες συνταγές, αν κάποιοι κάποτε δεν είχαν αυτοσχεδιάσει, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Σωστά;