14.1.14

life according to Sam


Προγηρία είναι το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί πρόωρη γήρανση και εξίσου πρόωρο θάνατο. Οι ασθενείς υποφέρουν από ένα πλήθος σοβαρών συμπτωμάτων και σπανίως γιορτάζουν τα εικοστά πρώτα γενέθλιά τους. Ο Σαμ, Μπερνς που μιλάει στο ακόλουθο βίντεο πέθανε προχθές, σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών. Πριν φύγει όμως, πρόλαβε να συγκροτήσει τη δική του προσωπική φιλοσοφία περί ευτυχίας. Και σ’ αυτή την ομιλία του, τη μοιράζεται μαζί μας.

Λέει ο Σαμ, πως οι τρεις βασικές αρχές που του εξασφάλισαν χαρά, ήταν οι εξής:

1. Δεν τον ένοιαζαν διόλου αυτά που δεν μπορούσε να κάνει, αντίθετα έμενε συγκεντρωμένος σε όσα μπορούσε να κάνει. Και πέτυχε να  εκπληρώνει τα όνειρά του, αντλώντας ευχαρίστηση από τα μικρά πράγματα, τις αμέτρητες εκείνες πηγές ικανοποίησης που οι περισσότεροι παραβλέπουν ή και αγνοούν τελείως, επειδή δεν είναι εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακές.  

2.  Ήταν περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους όχι που έπρεπε, αλλά που πραγματικά ήθελε να βρίσκονται γύρω του. Αυτούς που τον αγαπούσαν ως διαφορετικό, όχι όμοιό τους. Σ’ αυτό βέβαια, στάθηκε τυχερός. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια που του πρόσφερε διαρκή υποστήριξη και στη συνέχεια απέκτησε και μερικούς καλούς φίλους.

3. Προχωρούσε. Δεν σπαταλούσε ενέργεια, επιτρέποντας στον εαυτό του να αισθανθεί λύπη για την υγεία του και τον εαυτό του γενικώς. Αντί του να σταματάει τη σκέψη του στις μειονεξίες του, εκείνος φυσικά ένιωθε πολλές φορές άσχημα, προσπερνούσε όμως κάθε τι αρνητικό, για να επικεντρωθεί σε κάτι εποικοδομητικό.

Ακούστε τον όμως να τα λέει ο ίδιος. Είναι συγκλονιστικός! Γνωρίζοντας πως ο χρόνος του πάνω στη γη σε λίγο τέλειωνε, ο Σαμ σ’ αυτό το βίντεο αστειεύεται με το κοινό, σαν να επρόκειτο να ζήσει άλλα πενήντα χρόνια. Όπως θα διαπιστώσετε, η φλόγα της ψυχής του είναι μεταδοτική. Μικρός ήθελε να γίνει εφευρέτης. Μετά άλλαξε, θέλησε να ασχοληθεί με τη γενετική. Δεν πρόλαβε βέβαια. Αλλά δεν έχει σημασία. 

Σημασία έχει πως αυτό το αγόρι κοιτούσε πάντα μπροστά, πως αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πάλεψε ενάντια στην αρρώστια και τον θάνατο και τελικά νίκησε. Γιατί δεν άφησε πίσω του το κενό της θλίψης. Είναι φανερό πως ήρθε για να διδάξει την ανθρωπότητα. «Με κάνει ευτυχή το να παλεύω για να κάνω τον κόσμο καλύτερο», είπε ο Σαμ. Μεγάλη κουβέντα αυτή! Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν άνθρωποι, σαν τον Σαμ, την κάνουν πράξη.


η εικόνα είναι η αφίσα του ντοκιμαντέρ Life according to Sam