12.5.13

run wild!


Mike Brodie


Ο Mike Brodie είναι ένας αλλιώτικος καλλιτέχνης, με μεγάλο ενδιαφέρον! Γεννήθηκε στην Αριζόνα και στα δέκα επτά του πήδηξε για πρώτη φορά παράνομα πάνω σε τραίνο, θέλοντας να επισκεφτεί έναν φίλο του σ’ άλλη πόλη. Το τραίνο όμως πήγαινε στην αντίθετη κατεύθυνση κι έτσι ο πιτσιρικάς μέχρι να καταφέρει να γυρίσει πίσω, μυήθηκε στα μυστικά του «επαγγέλματος».

Κάποιος άλλος στη θέση του, μετά από την ταλαιπωρία της πρώτης εκείνης απόπειρας, ούτε θα το σκεφτόταν για δεύτερη εξόρμηση. Απεναντίας, ο Μπρόντι μαγεύτηκε από την περιπέτεια και την ανεμελιά που του πρόσφερε το παρθενικό του λαθραίο ταξίδι και σύντομα άφησε και πάλι την ασφάλεια του σπιτιού του για να ξεχυθεί στις εξοχές του αμερικάνικου Νότου.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μπρόντι ενηλικιώθηκε κι έγινε βέβαια εξπέρ στη λαθρεπιβίβαση σε τραίνα (train-jumping), στο ωτοστόπ (hitch-hiking) και στο περπάτημα μεγάλων αποστάσεων (trudging), δηλαδή σε κάθε μέθοδο ανέξοδου ταξιδιού. Ο εικοσιοκτάχρονος σήμερα Μάικ Μπρόντι έχει ταξιδέψει απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ κι είχε -ευτυχώς για 'μας!- τη διορατικότητα να καταγράφει τα πιο ενδιαφέροντα απ’ όσα έβλεπε κάθε φορά.

Έκανε τι έκανε λοιπόν, γέμισε τα μάτια και το μυαλό του με εικόνες που μόνο η αλητεία δίνει ως δώρα, μοιράστηκε τις φωτογραφίες του με όλους εμάς, κατέκτησε βραβεία και τώρα πια δηλώνει πως δεν θέλει άλλο πια να καβαλάει τραίνα. Εξηγεί πως το έκανε τότε που ήταν πολύ νέος και φωτογράφιζε τους συντρόφους του σ’ εκείνα τα ταξίδια γιατί το έβρισκε έξυπνο να αποτυπώνει αυτές τις στιγμές.

Η «περίοδος της νεανικής ευημερίας» του Μάικ Μπρόντι άρα τελείωσε. Έγινε ένα ωραιότατο φωτογραφικό λεύκωμα μ’ αυτόν ακριβώς τον τίτλο και πωλείται στο διαδίκτυο προς περίπου εξήντα δολάρια. Κι έτσι, η διαδρομή της νιότης του Μπρόντι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα, φαντάζομαι πως είναι έτοιμος για κάποιο επόμενο συναρπαστικό ταξίδι. Άλλου είδους πια, εξίσου όμως δημιουργικό, βάζω στοίχημα.