25.11.13

fair soup



Συνήθως, όταν ένας αρρωσταίνει στο σπίτι, όλο και κάποια φωνή δηλώνει στοργικά «θα σου φτιάξω κοτόσουπα!». Είναι ωραίο φυσικά να σε νοιάζονται, τα κοτόπουλα όμως τι φταίνε; Στις μέρες μας δεν μας χρειάζονται πια τα κάποτε όντως πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του κρέατος που τότε καταναλωνόταν σπανίως.

Πλέον, το πράμα πάει τελείως ανάποδα. Οπότε, η κοτόσουπα ή η κρεατόσουπα που μια εποχή έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας για να καρδαμώσουν εξασθενημένους οργανισμούς, για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι ολότελα περιττή.

Μια σούπα από λαχανικά, όχι μόνο είναι εξίσου ευεργετική με όποια προκύπτει από ένα άτυχο ζώο, αλλά μάλλον και πιο ωφέλιμη, καθώς δεν φορτώνει το σώμα με τοξίνες. Μιας λοιπόν και το κρύο δυνάμωσε πια, γράφω εδώ να υπάρχει, μια ωραία συνταγή για δυναμωτική ντοματόσουπα, την οποία βρήκα μόλις στο πολυαγαπημένο μου bostanistas.  

Η δημοσιογράφος, Κατερίνα Γκίκα, που μας την προσφέρει, τη χρησιμοποιεί ως «πανοπλία για το κρυολόγημα» και μας διαβεβαιώνει πως τα «αποτελέσματά της είναι άμεσα!». Καλή επιτυχία λοιπόν σε όποιον τη δοκιμάσει, άρρωστο ή μη, και βέβαια… χρόνια πολλά στην Κατερίνα, που σήμερα γιορτάζει.


Υλικά

5-6 ντομάτες
1 καυτερή πιπεριά, τσίλι, ή μπούκοβο
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνη
½ κουταλάκι μαύρη ζάχαρη 
κυβάκια τυρί κίτρινο ή μπαλάκια υγρής μοτσαρέλας
ρίγανη
βασιλικός
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
λεμόνι
αλάτι

Εκτέλεση

1. Λιώνετε τις ντομάτες στο μπλέντερ. Οι ντομάτες περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, που ως γνωστόν ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αν έχετε φτιάξει σάλτσα από τις καλοκαιρινές ντομάτες, είναι ό,τι καλύτερο! Αν όχι, παίρνετε από τη λαϊκή ή το μανάβικο δυο κιλά κόκκινες ζουμερές ντομάτες, όσο υπάρχουν ακόμη.

2. Ρίχνετε τον φρέσκο ντοματοχυμό σ’ ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε μία σκελίδα σκόρδο (ή και περισσότερες, αν το αντέχετε). Το σκόρδο είναι εξαιρετικό μικροβιοκτόνο.

3. Προσθέτετε επίσης μία καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (αν τρώτε καυτερά βάλτε κάμποσο, η πιπεριά είναι αποτελεσματικό αντιπυρετικό), δύο φύλλα δάφνη που, εκτός από άρωμα, έχει και σπουδαίες αναλγητικές ιδιότητες, και αν θέλετε μερικά φυλαράκια βασιλικού, που είναι γνωστός για τις αντιβηχικές ιδιότητές του και προσφέρει εξαίσια γεύση. 

4. Αφού αλατίσετε και προσθέσετε και τη μαύρη ζάχαρη, βράζετε τη σούπα σας σε χαμηλή φωτιά και σε σκεπασμένη κατσαρόλα, για 20-30 λεπτά. 5 λεπτά πριν αποσύρετε από την εστία, ρίχνετε και το λάδι.

5. Σερβίρετε σε βαθύ μπολ, προσθέτοντας κύβους τυριού. Ταιριάζει πολύ το «κατσικάκι», δηλαδή το μαστέλο Χίου, οι μπαλίτσες μοτσαρέλας και όλα τα κίτρινα τυριά. 

6. Πριν απολαύσετε το “φάρμακό” σας (που ανεξάρτητα από την τυχόν γρίπη ή το κρυολόγημα, είναι υπέροχο γεύμα και ως πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό), πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και στίβετε λεμόνι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα λεμονιού στο κέντρο του μπωλ.

Συμβουλή: Η βασική συνταγή εννοείται πως επιδέχεται αλλαγές. Μπορείτε, για παράδειγμα, καθώς βράζει η σοπύα σας, να προσθέσετε σέλερι ή σέλινο και μερικές ροδέλες πράσο. Όμως, πρέπει να υπερτερεί η γεύση της ντομάτας. Επίσης, δέκα λεπτά πριν την αποσύρετε από τη φωτιά, μπορείτε κάλλιστα να την ενισχύσετε με μια γενναία κουταλιά τραχανά.