8.11.13

εξουσία + αγάπη = Θεός

Ο Χόρχε, Ιταλός γεννημένος τον Μάρτη του 1936 στην Αργεντινή, σπούδασε φιλοσοφία. 
Το 1966 ήταν πια κληρικός αλλά και δάσκαλος στο κολέγιο της Ιμακουλάδα. 
Εκεί, δίδασκε λογοτεχνία και ψυχολογία.


Κι είχε και νέος, όπως και σήμερα ακόμα, μια εγκάρδια φυσιογνωμία. 
Που πείθει πως εκτός από εξυπνάδα, ο άνθρωπος αυτός διαθέτει επίσης καλοσύνη και χιούμορ.


Η τύχη τα ’φερε και στα εβδομήντα επτά του χρόνια κάθισε σ΄ έναν θώκο με πολύ μεγάλη ισχύ, που αποτελεί ταυτόχρονα μία απ΄ τις πιο μισητές θέσεις εξουσίας για τους λαούς του κόσμου. Είναι βαριά τα εγκλήματα που αναμφισβήτητα έχει διαπράξει η καθολική εκκλησία στο διάβα της Ιστορίας κι οι προκαθήμενοί της, είναι λογικό να θεωρούνται συνένοχοι, αν όχι άμεσα υπεύθυνοι.  


Οι εδαφιαίες μετάνοιες (καλή ώρα του Ιωάννη Παύλου στη φωτο), οπωσδήποτε είναι συμβολικές εκφράσεις ταπεινότητας, δηλαδή υποταγής στη θεία βούληση. Επιπλέον, εκδηλώνουν μια επιτακτική ανάγκη για συγχώρεση. Γι αυτό και υιοθετούνται ως καθημερινή πρακτική από ασκητές αλλά και από μετανοημένους με βεβαρυμμένο παρελθόν. Για έναν εν ενεργεία ηγέτη όμως, δεν αρκούν. 


«Αυτός που στέκεται πιο ψηλά απ’ όλους μας, έχει χρέος να υπηρετεί όλους τους υπόλοιπους», ο πιο συμπαθής από κάθε προηγούμενο πάπα της καθολικής εκκλησίας δείχνει πως πρεσβεύει, εκτός των άλλων, και αλήθειες. Και ευτυχώς, οι πεποιθήσεις του γίνονται και πράξεις εκτός από λόγια, συχνά σε πλήρη αντίθεση με την παράδοση του Βατικανού.


12.04.2001 – Μ. Πέμπτη σε νοσοκομείο της Αργεντινής, και ως Καρδινάλιος της Αργεντινής τότε, ο σημερινός πάπας φίλησε τα πόδια ενός παιδιού που έπασχε από AIDS. Εκείνη την εποχή, ο φόβος για τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης της αρρώστιας ήταν ακόμα τεράστιος. Και δεν ξέρω βέβαια τι σκεφτόταν ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο φιλώντας τα πόδια του ετοιμοθάνατου αγοριού, εγώ όμως στη θέση του θα του ζητούσα συγχώρεση, εκ μέρους Θεού κι ανθρώπων.


24.03.2005 - Μ. Πέμπτη στο μαιευτήριο Ramon Sharda, στο Μπουένος Άιρες ο σημερινός 266ος πάπας της καθολικής εκκλησίας, πλένει πόδια γυναικών.


20.03.2008 – Μιμούμενος τον Χριστό, Μ. Πέμπτη και πάλι, ο εν συνεχεία πάπας φιλάει τα πόδια νέων παιδιών σε καταφύγιο για χρήστες ναρκωτικών. Ανάμεσα σ’ αυτά τα παιδιά ήταν και μία έφηβη μουσουλμάνα. Που δέχτηκε κι εκείνη τη φροντίδα του πάπα, χωρίς διαφορά απ’ τα υπόλοιπα.


28.03.2013 - στη φετινή κατανυκτική εορτή σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου, ο πάπας Φραγκίσκος πλένει τα πόδια ενός νεαρού κρατούμενου στη φυλακή Casal Del Marm, στη Ρώμη. «Πλένω τα πόδια σας, θέλοντας να σας δείξω πως είμαι στις υπηρεσίες σας», είπε εκείνη την ημέρα ο πάπας, μιλώντας στους φυλακισμένους. 




06.11.2013 – μετά τη λειτουργία, ο πάπας αγκαλιάζει έναν άντρα, που πάσχει από νευροϊνωμάτωση, μια μη μεταδοτική ασθένεια που όμως προκαλεί στον ασθενή τρομακτικές παραμορφώσεις. Από λύπηση; Δε νομίζω. Από γνώση μάλλον. Πως κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν, άλλοι γεννιόμαστε πανέμορφοι, άλλοι τέρατα, όλοι όμως είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πανέμορφες ή κακάσχημες ψυχές. Υπάρχουν απλώς ψυχές που βασανίζονται πιο λίγο ή πιο πολύ. Κι όλες ανεξαιρέτως για να τα καταφέρουν, χρειάζονται τα ίδιο μαγικό, άυλο, αόρατο, άοσμο, άχρωμο και άγευστο ζουμί. Που ως τέτοιο, πωλείται με το σταγονόμετρο, πανάκριβα!