12.6.13

η επίσημη θέση ΕΜΜΕ - ΕΚΠΑ για την ΕΡΤ


Αναδημοσιεύω την καταγγελία που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα του τμήματος Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον πρόεδρό μας, καθηγητή Γιώργο Πλειό, αναφορικά με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ:

ψήφισμα – απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ

Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διαμαρτύρεται έντονα για τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, του μόνου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας. Οι σταθμοί της ΕΡΤ ήταν οι μόνοι που εξέπεμπαν νόμιμα, σε μια εποχή που η νομιμότητα είναι θεμελιώδες ζητούμενο και η κυβέρνηση της χώρας ταγμένη να υπηρετεί την εφαρμογή της. 
 
Το πρόγραμμα της ΕΡΤ τηρούσε, πολύ περισσότερο από όλους τους ιδιωτικούς σταθμούς, τους κανόνες της δημοκρατίας στην ενημέρωση, εστιάζοντας στα σημαντικά  κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας και δίνοντας βήμα σε όλες τις απόψεις.   Η διακοπή της, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα κατά του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στην ενημέρωση, σε μια εποχή που την καθιστά αναγκαία το διευρυνόμενο έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ αυξάνει δραματικά τον αριθμό των ανέργων δημοσιογράφων, τεχνικών κ.ά. επαγγελματιών των ΜΜΕ.

Η απόφαση της διακοπής λειτουργίας της ΕΡΤ αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η εναπόθεση της ενημέρωσής μας αποκλειστικά στα ελεγχόμενα από ιδιωτικά συμφέροντα ΜΜΕ κατά το διάστημα στο οποίο η  ΕΡΤ θα είναι κλειστή, συνιστά κίνδυνο σε εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η  ΕΡΤ αποτελεί την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ήταν ο μόνος φορέας που έδινε βήμα σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκπομπών απ’ όλους τους τομείς, που απέφυγε τον πειρασμό να κάνει την οθόνη της πασαρέλα για τα προϊόντα της υποκουλτούρας, τα οποία έχουν πλημμυρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Η ανυπαρξία της στις δημόσιες συχνότητες έχει ως συνέπεια ένα σημαντικό πλήγμα κατά της προσπάθειας για πνευματική ανάταση και δημιουργία, που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη σε περίοδο κρίσης.

Η ΕΡΤ διατηρεί ένα πρότυπο οπτικοακουστικό αρχείο, πολύτιμο βοήθημα των δημοσιογράφων, των σχολείων, των ερευνητών, των ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και του κοινού.  Έχει ακόμα ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που κανείς άλλος ιδιωτικός σταθμός δεν μπόρεσε να φτάσει στο ελάχιστο. Η κατάργησή της έχει ως συνέπεια τη διακοπή της πρόσβασης σ’ αυτό το υλικό που είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ενημέρωσης, ώστε να παράγουν ένα νέο, αξιόλογο πολιτιστικό προϊόν. 

Η ΕΡΤ, αν και εισπράττει ένα από τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη, κατόρθωσε να είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την ιδιωτική τηλεόραση και μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν κερδοφόρα, χωρίς να υπολογιστεί ότι το 25% των εσόδων της πηγαίνει στα κρατικά έσοδα, χωρίς να υπολογιστεί ότι δίνει στους ιδιωτικούς σταθμούς πρόγραμμα άνευ αμοιβής κ.ά.

Τέλος, η ΕΡΤ ήταν ο μόνος φορέας του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος που λειτουργούσε νόμιμα σε ένα εκτεταμένο πεδίο ημι-νομιμότητας. Η διακοπή της συμβολίζει την πανηγυρική επιβράβευση της αυθαιρεσίας, από την οποία έχουμε όλοι υποφέρει για χρόνια. 

Να τονιστεί, επίσης,  ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτέλεσε τον νομιμοποιητικό μανδύα για τη σίγηση της ΕΡΤ, εκχωρεί τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό της κυβέρνησης να κλείνει οργανισμούς και φορείς της αρμοδιότητάς του, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για κάθε είδους παρόμοιες αποφάσεις και απολυταρχικές πρακτικές.

Η ΕΡΤ σίγουρα χρειάζεται αναβάθμιση κι αναδιάρθρωση όχι όμως «εκτέλεση», και κυρίως αυτό να γίνει με διάλογο, συναίνεση και σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων.

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2013
εκ μέρους του τμήματος  Επικοινωνίας και ΜΜΕ,
Γιώργος Πλειός
πρόεδρος του τμήματος