8.3.11

google doodles



Mai Dao Ngoc, 17 ετών, νικητής του διαγωνισμού της Google
για το doodle του EURO 2008


Για μένα που ξοδεύω σχεδόν τη μισή ζωή μου στο διαδίκτυο, το google δεν είναι μια απλή μηχανή αναζήτησης, είναι το υπέρτατο εργαλείο, ένας λατρεμένος τόπος!

Και τα τελευταία χρόνια έχω συνηθίσει να βλέπω συχνά το λογότυπο google στην εισαγωγική σελίδα παραλλαγμένο έτσι ώστε να μου θυμίσει κάθε φορά κάποια σημαντική ημερομηνία, επέτειο, αξιομνημόνευτη περίσταση κτλ.
Όποτε βλέπω κάποιο νέο look, χαμογελάω. Μ’ αρέσει που υπάρχει αυτό το διεθνές, ευφάνταστο εορτολόγιο, το απολαμβάνω.

Συνήθως, η σημασία του γραφικού είναι προφανής. Άλλοτε όμως σπαζοκεφαλιάζω για να βρω το νόημα πίσω απ’ την αμφίεση της ημέρας.
Όταν, για παράδειγμα, στις 8 Φεβρουαρίου άνοιξα τον υπολογιστή και είδα το λογότυπο google ζωγραφισμένο σαν υποβρύχιο, απ’ όπου φαινόταν ο βυθός... έπρεπε βέβαια να μαντέψω πως ήταν τα γενέθλια του Ιουλίου Βερν (αν δεις ένα doodle αλλά δεν καταλαβαίνεις που αναφέρεται, μην ταλαιπωρείσαι, απλώς οδήγησε τον κέρσορα πάνω του και θα τα μάθεις όλα).
Ή πέρσι, στις 14 Ιανουαρίου που η λέξη «google» ήταν σχηματισμένη από χαρταετούς, ο λόγος ήταν πως η μέρα εκείνη συνέπεφτε με το ετήσιο φεστιβάλ χαρταετών στην Ινδία.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά!
Το google, κόντρα στη διαφημιστική θεωρία που λέει πως ένα λογότυπο απαγορεύεται ρητά να αλλάζει εμφάνιση, τροποποιεί άφοβα την όψη του (η δύναμη του πρώτου, βλέπεις!), γιορτάζοντας οτιδήποτε θεωρείται γιορτή, σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο: την αμερικανική μέρα της ανεξαρτησίας, τους ολυμπιακούς αγώνες, τις απόκριες, τα βραβεία Νόμπελ, την παγκόσμια μέρα της γης... οτιδήποτε.
Και μάλιστα, η google διατηρεί μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους.
Στη διεύθυνση proposals@google.com μπορεί οποιοσδήποτε να στείλει την πρότασή του για μια ακόμα γιορτή και η google υπόσχεται να τη λάβει σοβαρά υπόψη.  
Στην ίδια διεύθυνση μπορεί κανείς να υποβάλλει το σχέδιό του για κάποιο νέο doodle. Η google διεξάγει συχνά τέτοιου είδους διαγωνισμούς.
Στη φωτογραφία, ποζάρει χαρούμενος ο δεκαεπτάχρονος Mai Dao Ngoc, που βραβεύτηκε από τη google το 2008 για το logo που σχεδίασε με αφορμή το EURO, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η χρωματιστή αυτή ιστορία ξεκίνησε εντατικά την πρωτοχρονιά της νέας χιλιετίας. Τη νύχτα εκείνη η google στόλισε το logo της μ’ ένα καπελάκι party και σερπαντίνες κι ευχήθηκε σε όλους «καλή νέα χρονιά». Βέβαια, ήδη από τον Αύγουστο του 1998 είχαν δημοσιευτεί 11 ακόμα doodles. Μέσα στο 2000 όμως, η google δημοσίευσε 33 διαφορετικά doodles, όπως ονομάζονται τα ειδικά αυτά τροποποιημένα λογότυπα. Κι από τη χρονιά εκείνη τα doodles καθιερώθηκαν.

Πίσω από κάθε ωραία ιδέα, βέβαια, βρίσκεται πάντα ένας έξυπνος άνθρωπος. Στην προκειμένη περίπτωση δύο, οι Larry Page και Sergey Brin, συνιδρυτές της google. Αυτός όμως που δίνει πνοή στα doodles είναι ο Ασιάτης Dennis Hwang. Έτσι ονομάζεται ο webmaster της google, που έχει σπουδάσει υπολογιστές και τέχνη και ο οποίος ηγείται ενός επιτελείου ταλαντούχων γραφιστών που ασχολούνται με τη δημιουργία των doodles.      

Από το millennium μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 1.026 doodles στο google. Για να καταλάβετε πόσο δημοφιλής είναι πια αυτή η «πινελιά», θα πω πως ενώ το 2001 δημοσιεύτηκαν συνολικά 22 doodles, πέρσι δηλαδή το 2010 βγήκαν «στον αέρα» 271 διαφορετικά γραφικά, που βέβαια τα απόλαυσαν εκατομμύρια μάτια ανά τον κόσμο.

Μέχρι το επόμενο doodle, λοιπόν, που –γιατί όχι;– μπορεί να ’ναι φτιαγμένο απ’ τα χεράκια σου, ας δούμε ξανά μερικά από τα ήδη δημοσιευμένα:

30.08.98 - Burning Man Festival (τρελό αμερικάνικο event) / αυτό είναι μάλλον το πρώτο doodle που δημοσιεύτηκε

10.11.09 - 40η επέτειος της θρυλικής παιδικής σειράς "Sesame Street"

13.08.04 - τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα 

16.10.10 - γενέθλια του μεγάλου Αιγύπτιου λογοτέχνη Ahmad Shawqi

04.06.06 - γραφή Braille (ειδικό σύστημα για τους τυφλούς)

06.07.10 - γενέθλια της διάσημης μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo

31.11.08 - halloween

08.03.05 - παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

08.02.11 - γενέθλια του Ιουλίου Βερν

14.01.10 - Ινδικό, ετήσιο φεστιβάλ χαρταετού

21.05.10 - 30η επέτειος του πολυαγαπημένου μας pac-man

01.03.11 - πρώτη μέρα της άνοιξης (Ρουμανία, Μολδαβία, Βουλγαρία)

08.11.10 - ημέρα ανακάλυψης των ακτίνων Χ