19.4.13

Imaret σημαίνει πτωχοκομείο...

Οι τρούλοι του Ιμαρέτ ξεχωρίζουν από κάθε σημείο της παλιάς πόλης της Καβάλας και προσδίδουν απαράμιλλη  γοητεία σ’ αυτό το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα.




Στους χώρους του, συνολικού εμβαδού τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στεγάζονταν ένα τζαμί χωρίς μιναρέ, δύο μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία, ένα  πρωτοβάθμιο σχολείο, διάφορες επιμέρους αίθουσες διδασκαλίας, δεκάδες κοιτώνες, κουζίνες, αποθήκες, χαμάμ και μυστικές εσωτερικές αυλές.





Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1817 και σήμερα θεωρείται σπάνιο δείγμα οθωμανικού μπαρόκ. Διακρίνεται για τις καμπύλες του, τις αψιδωτές πύλες, τις καμινάδες και βέβαια τους μολύβδινους τρούλους του που ξεπερνάνε τους εκατό σε αριθμό.





Μια διαφορετική μετάφραση της λέξης Imaret είναι «κουζίνα για σούπες», άλλωστε το σερβίρισμα φαγητού σε άπορους ήταν μία δραστηριότητα που επίσης λάμβανε χώρα εντός αυτού του μεγαλόπρεπου κτίσματος. Προφανώς, οι κοινωφελείς πράξεις δεν είναι προνόμιο της χριστιανικής θρησκείας, κάθε θρησκευτικό περιβάλλον εστιάζει στη βοήθεια εκείνων που έχουν ανάγκη.





Το Ιμαρέτ λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα και υπήρξε σπουδαίο θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, σ’ αυτό βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες, οι τελευταίοι από τους οποίους αποχώρησαν από το κτίριο μόλις το 1967.





Αργότερα, στη σκιά της ιστορίας του, το Ιμαρέτ  έγινε μπαρ, ντίσκο, ταβέρνα και καφενείο. Ήταν όμως καλότυχο, δεν καταστράφηκε. Κινδύνευσε σοβαρά από τις φθορές του χρόνου αλλά η κοσμοπολίτισσα Αννα Μισιριάν, η σημερινή ιδιοκτήτριά του, το διέσωσε και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο. Για να τα καταφέρει, έδωσε πραγματικές μάχες, προκειμένου να πείσει την Αιγυπτιακή κυβέρνηση (στην οποία και ανήκε το ακίνητο) να της το παραχωρήσει. 





Έτσι, τα χρόνια πέρασαν και πλέον, για να απολαύσει κανείς το επιβλητικό Ιμαρέτ πρέπει να είναι εύπορος. Για να αποκοιμηθεί μια νύχτα σε κάποια απ’ τις σουίτες του μαγευτικού αυτού ξενοδοχείου, θα πρέπει να καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια μερικές εκατοντάδες ευρώ.





Δεν είναι όμως λογικό; Το Ιμαρέτ συγκαταλέγεται στα ανεκτίμητα μνημεία της Οθωμανικής Ελλάδας και η αποκατάστασή του κόστισε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, για να μπορεί σήμερα να συνδυάζει τη χλιδή ενός υπερσύγχρονου ξενοδοχείου με τον μυστικισμό ολόκληρης της Ιστορίας που κουβαλάει στα ντουβάρια του.