28.1.13

"με κολακεύει να με πληρώνουν"



Είχα νωρίτερα μια χαζοσυζήτηση με μια φίλη μου στο facebook, για το κατά πόσον η Πάολα, η τραγουδίστρια που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία αυτή την εποχή, είναι ή όχι τραβεστί. Κι έτσι έτυχε κι έπεσα πάνω στο βίντεο που ακολουθεί, βίντεο φτιαγμένο από μια άλλη Πάολα, τραβεστί σίγουρα αυτή κι επίσης ακτιβίστρια, που πασχίζει να κάνει τη ζωή των ανθρώπων που εκπροσωπεί, λίγο καλύτερη.

Στο ταινιάκι της Πάολα λοιπόν, κατά κόσμον Παύλου Ρεβενιώτη, παρακολούθησα τη Ραφαέλλα, μια άλλη τραβεστί, να διηγείται τις εμπειρίες της καθημερινότητάς της. Την άκουσα, μέσα σε όλα τα άλλα που είπε, να λέει και πως ποτέ δεν της δόθηκε η ευκαιρία να απασχοληθεί σε μια δουλειά εκτός πορνείας. Πως το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να πουλάει το κορμί της. Κοινή, πικρή αλήθεια αυτή για όλες τις τραβεστί στη χώρα μας.

Και παρότι η Ραφαέλλα με ειλικρίνεια εξήγησε πως το πεζοδρόμιο έχει τη δική του γοητεία (μια γοητεία που μόνο όσοι έχουν κάνει πεζοδρόμιο μπορούν να κατανοήσουν), εξομολογήθηκε πως αυτός ο τρόπος ζωής είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρος και πως κατατρώγει τα συναισθήματα.  

Πολύ ωραία η δουλειά της Πάολα! Είναι παραπάνω από χρήσιμο να μαθαίνουν οι μέσοι άνθρωποι πως ζουν αυτοί του περιθωρίου. Έτσι η καταλαλιά μετριάζεται κι αφήνει λίγο χώρο στην ανθρωπιά να αναδυθεί. «Είμαστε άνθρωποι», επανέλαβε αρκετές φορές η Ραφαέλλα. Άνθρωποι που ζουν έτσι κι αλλιώς σε απάνθρωπες συνθήκες, να συμπληρώσω, γιατί κάποιος που στην Ελλάδα έχει γεννηθεί διαφορετικός, φαίνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή.  

Μακάρι λοιπόν η Πάολα (όχι η σκηνοθέτης του βίντεο, η άλλη, που τραγουδάει στις μεγάλες πίστες) αν πράγματι είναι τραβεστί όπως μοιάζει, να έχει σπάσει την αναπόφευκτη ακολουθία της μοίρας κάθε τραβεστί, να έχει δηλαδή γλιτώσει απ’ την πορνεία. Γιατί, παρότι μια λαϊκή τραγουδίστρια ζει και πάλι μες στη νύχτα, αυτή χαίρεται τον θαυμασμό του κόσμου (που για τις τραβεστί είναι αναγκαίος όσο και τ’ οξυγόνο που αναπνέουν) με ασύγκριτα μεγαλύτερη ασφάλεια, από κάθε άποψη.