12.11.12

Αθηναίοι στην πράξη!



Αυτό είναι το μήνυμα των atenistas, το οποίο ευτυχώς έφτασε σε δεκάδες συμπολίτες μας. Χτες στην πλατεία Κλαυθμώνος, πήγαμε πολύ καλά!

Η πρόσκληση που απηύθυνε η Κλίμακα για ενίσχυση των αστέγων της πόλης μας με βασικά είδη ενάντια στην παγωνιά, έφερε δεκάδες Αθηναίους Σάββατο πρωί στο κέντρο. Ήρθαν ο καθένας με το δέμα του, μικρό ή μεγαλύτερο κι όλοι είχαν ζωγραφισμένο ένα πλατύ χαμόγελο. Γιατί βέβαια δεν είναι μικρή η ικανοποίηση όταν συμπαραστέκεσαι σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Όσο μπορείς δηλαδή, ίσως λίγο αν δεν μπορείς περισσότερο, κι αυτό όμως είναι μια χαρά!  

Γι’ άλλη μια φορά, εθελοντές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες χθες γίναμε ένα, για να στηρίξουμε την προσπάθεια. Το πρώτο μέλημα είναι να γίνει πιο βιώσιμη η πραγματικότητα για όσους θα ξεχειμωνιάσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η Κλίμακα όμως υλοποιεί ένα πλήρες πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για τις εκατοντάδες των ανθρώπων σε Αθήνα και Πειραιά, που δεν έχουν στέγη.

Ας έχουμε κατά νου πως η Ελλάδα σήμερα μετράει 20.000 άστεγους ή στεγασμένους σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ εκείνοι που κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το σπίτι τους είναι πολύ περισσότεροι. Λόγω άλλωστε του μεγέθους του προβλήματος, πολύ πρόσφατα οι άστεγοι αναγνωρίστηκαν θεσμικά (ν. 4052/12) ως ειδική ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που χρήζει προστασίας. Το κράτος όμως αδυνατεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Η Κλίμακα, επίσημος φορέας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, κάνει μία γενναία προσπάθεια αρωγής. Διαθέτει κινητή μονάδα για επιτόπου παρέμβαση στο δρόμο, εκπονεί πολύτιμο ερευνητικό έργο σχετικά με το καινούργιο για τη χώρα μας φαινόμενο και λειτουργεί το «στέκι πρώτης γραμμής», δηλαδή ένα κέντρο στήριξης για τους άστεγους με σειρά υπηρεσιών (ιατρικών, ψυχιατρικών, σίτισης κτλ).

Επιπλέον, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις εννιά το πρωί ως τις εννιά το βράδυ, δέχεται κλήσεις στον αριθμό 10520. Μ’ ένα απλό τηλεφώνημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για οτιδήποτε σχετίζεται με τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα, είτε πρόκειται για στέγη που έχει ήδη χαθεί, είτε που κινδυνεύει τώρα να χαθεί και ίσως κάτι να μπορεί να γίνει ακόμα για να αποτραπεί η απώλειά της.

Όσο για  τα σαββατόβραδα, το στέκι της Κλίμακας (Κωνσταντινουπόλεως 30 στον Κεραμεικό, τηλ. 210-3410462) μετατρέπεται σε καφέ-ουζερί. Οι οικοδεσπότες βάζουν τα ποτά, τον μεζέ, τη μουσική και την παρέα κι όσοι διασκεδάζουν εκεί καλούνται να ρίξουν στον κουμπαρά τον οβολό τους, μικρό ή μεγάλο.

Χτες βοηθήθηκε κάπως, φυσικά όμως δε λύθηκε το πρόβλημα των αστέγων της πόλης μας. Οι συνθήκες εκεί έξω από τώρα και μέχρι την άνοιξη θα είναι δραματικές! Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς, όσο στριμωγμένος κι αν είναι. Οτιδήποτε περισσότερο από το τίποτα, είναι αρκετό και απολύτως ευπρόσδεκτο!