29.2.12

Ταλιμπάν: αγόρια - μέλι!



ΠΡΟΣΟΧΗ: ακολουθεί υλικό που απαιτεί "γερό στομάχι"!



Στο Αφγανιστάν, όταν μία οικογένεια προσβάλλει μία άλλη, της οφείλει αποζημίωση σε είδος. Συχνά, η αποζημίωση είναι ένα νεαρό κορίτσι. Γιατί βέβαια στο Αφγανιστάν, το κορίτσι δε θεωρείται άνθρωπος, αλλά ιδιοκτησία. Αρχικά του πατέρα και εν συνεχεία του συζύγου. Έτσι κάπως ξεκίνησε το μαρτύριο της κοπελιάς στη φωτογραφία, που ακούει στο όνομα Bibi Aisha και σήμερα είναι είκοσι ενός ετών.

Στα δεκατρία της, αναγκάστηκε να παντρευτεί κάποιον, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξιλεωθεί ένας συγγενής της, για κάποιο αδίκημα που είχε κάνει σε βάρος της οικογένειας του γαμπρού. Τα πράγματα ίσως να μην ήταν τόσο άσχημα, αν ο γαμπρός δεν ήταν προσκείμενος στους Ταλιμπάν. Κι έτσι η μικρούλα, βρέθηκε φυλακισμένη μάλλον, παρά νύφη.

Τέσσερα χρόνια υπέμεινε τα πάνδεινα από τον σύζυγό της. Εξευτελισμούς, ταπεινώσεις, λεκτική, σωματική, αλλά και σεξουαλική βία. Μέχρι που κάποια στιγμή, δεν άντεξε άλλο και δραπέτευσε. Η αστυνομία όμως τη συνέλαβε και τη γύρισε στον πατέρα της, ο οποίος αδιαφορώντας για την κακομεταχείριση της κόρης του, την επέστρεψε αμέσως στον τύρρανό της. Άλλωστε, η κακοποίηση των γυναικών από τους συζύγους τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις σκληροπυρηνικές αραβόφωνες χώρες και δεν ευαισθητοποιεί κανέναν αρσενικό εκεί.

Κι αν η βία, στα μέρη αυτά, είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μιας παντρεμένης γυναίκας, η επιστροφή μιας ανυπάκουης συζύγου, φυσικά συνοδεύεται από μια αφάνταστα σκληρή τιμωρία. Στην περίπτωση της Bibi, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν πως έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά, για να αποτρέψει το πάθημά της οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, που τυχόν θα σκεφτόταν να μιμηθεί την απόπειρά της να αποδράσει.

Ο νόμος για τη Bibi πήρε τη μορφή μιας τριανδρίας. Ο πεθερός κι ο κουνιάδος της την κρατούσαν ακίνητη, όσο ο σύζυγός της, της ακρωτηρίαζε αυτιά και μύτη. Μετά, την μετέφεραν αιμόφυρτη σ’ ένα βουνό και την εγκατέλειψαν εκεί για να πεθάνει. Η Bibi όμως, νέα καθώς ήταν και δυνατή, δεν τους έκανε τη χάρη. Κατόρθωσε να γυρίσει στο χωριό της κι ο πατέρας της την μετέφερε σ’ ένα αμερικανικό νοσοκομείο εκστρατείας.

Εκεί, της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες κι αφού ξεπέρασε τον κίνδυνο, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Τώρα, η Bibi με την καινούργια της μυτούλα και τ’ αυτάκια που της πρόσθεσαν μετά την επέμβαση αποκατάστασης, χαμογελάει ξανά. Τέσσερα χρόνια μετά τον εφιάλτη που έζησε, η νεαρή γυναίκα προσπαθεί να ξεπεράσει τις βαθιές πληγές στην ψυχή της. Κατάφερε να ζήσει. Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρει και να βρει ισορροπία, γιατί μπροστά της έχει μια ολόκληρη ζωή.

Πίσω στο Αφγανιστάν, ο σαρανταπεντάχρονος πεθερός της που τότε καμάρωνε, περιφέροντας τις ξεσκισμένες σάρκες της νύφης του σ’ όλο το χωριό, σήμερα είναι στη φυλακή, γι αυτό και γι άλλα εγκλήματα που διέπραξε επί Ταλιμπάν. Η Bibi όμως δεν ήταν η μόνη γυναίκα που κακοποιήθηκε τόσο βάναυσα. Εκατοντάδες, χιλιάδες γυναίκες έχουν υποστεί την αγριότητα των φονταμενταλιστών. 

Οι μπούρκες δεν κρύβουν μονάχα καλλονές. Δυστυχώς, κρύβουν και παραμορφωμένα θηλυκά. Γυναίκες κατακρεουργημένες, στο όνομα του Ισλάμ. Που βέβαια, σημαίνει «υποταγή». Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Women for Afghan Women δουλεύουν σήμερα εντατικά, προσπαθώντας να ανατρέψουν την κατεστημένη κατάσταση. Δεν είμαι υπέρ των Αμερικανών, είμαι όμως ανεπιφύλακτα υπέρ οποιουδήποτε μπορεί και θέλει να βοηθήσει ψυχές που υποφέρουν.