23.4.15

Διαβάζω για τους Άλλους



Οι πληροφορίες που παραθέτω εδώ προέρχονται από την PowerPoint παρουσίαση στη χθεσινή συνάντηση των εθελοντών του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους», στο οποίο έχω πλέον τη χαρά και την τιμή να ανήκω και εγώ. Λόγω ανειλημμένης εκπαιδευτικής υποχρέωσης, χτες το απόγευμα δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στη συγκέντρωση. Η σκέψη μου όμως ήταν κάθε τόσο εκεί.

Ο σκοπός της ομάδας είναι διπλός: Αφ’ ενός, η ηχογράφηση ολόκληρων βιβλίων για την εν συνεχεία ακρόασή τους από ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης. Αφ’ ετέρου, η ζωντανή (επί τόπου) ανάγνωση σε άτομα του λεγόμενου «κοινωνικά ευπαθούς πληθυσμού».

Επί του παρόντος, εθελοντές του δικτύου διαβάζουν κάθε Πέμπτη στο Γηροκομείο Πειραιώς και οι ηχογραφήσεις κειμένων έχουν ήδη αρχίσει.

Η ομάδα «Διαβάζω για τους Άλλους», παρότι δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, είναι πολύ δυναμική κι άλλο τόσο εμπνευσμένη!

Ήδη, το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει θεμελιώσει  σημαντικές συνεργασίες, επί παραδείγματι με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, τη μη-κερδοσκοπική εταιρία εκπόνησης κοινωφελών δράσεων & μελετών Άξιον Εστί και τη μη-κερδοσκοπική πολιτιστική ομάδα δράσεων & αλληλεγγύης Κίνητρον, ενώ αυτή τη στιγμή δρομολογούνται συνεργασίες και με άλλους, επίσης εγκεκριμένους φορείς.    

Ένας εξ’ αυτών είναι ο εθελοντικός οργανισμός το Χαμόγελο του ΠαιδιούΜόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συνεννοήσεις, εθελοντές του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους» θα επισκέπτονται τα Κέντρα Στήριξης και τα Σπίτια Φιλοξενίας, για να διαβάζουν επί τόπου παραμύθια στα παιδιά. Άλλοι εθελοντές θα αναλάβουν την ανάγνωση παραμυθιών σε μικρούς νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά και στα παιδιά που περιμένουν να εξεταστούν στην Κινητή Μονάδα «Ιπποκράτης».  

Ανάλογες εγκρίσεις αναμένονται από το Γηροκομείο Αθηνών, ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το Νοσοκομείο Παίδων και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα.

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» δεν είναι παρά μία νεοσύστατη ομάδα εθελοντών, απλών ανθρώπων δηλαδή που δεσμεύτηκαν με μεγάλη χαρά να διαθέσουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις, τις υπηρεσίες ή μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, υπέρ των σκοπών του δικτύου.

Η εποχή μας είναι άγρια! Και η χαρά της προσφοράς γίνεται πραγματικό βάλσαμο για τις ψυχές των εθελοντών, ενώ κάθε αλληλέγγυα πράξη, μοιάζει με ένα μικρό βήμα προς το Φως.

Το κάλεσμα λοιπόν της ομάδας είναι ανοιχτό, απευθύνεται σε όποιον νιώσει πως θα εισπράξει χαρά συμμετέχοντας στην προσπάθεια, με οποιονδήποτε τρόπο του ταιριάζει περισσότερο.

Ενδεικτικά, το δίκτυο χρειάζεται εθελοντές για:

- ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων σε ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία
- ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά που νοσηλεύονται ή φιλοξενούνται σε ιδρύματα 
- τηλεφωνική επικοινωνία με τους εθελοντές  
- διαχείριση e-mails
- οργάνωση εσωτερικών συναντήσεων & εσωτερικής εκπαίδευσης  
- γραμματειακή υποστήριξη (με γνώσεις PC)  
- δημιουργία & διαχείριση βάσεων δεδομένων (π.χ. λίστες επικοινωνίας με υπάρχοντες και υποψήφιους συνεργάτες και χορηγούς)
- υποστηρικτικές εργασίες (π.χ. σκανάρισμα βιβλίων, δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, καταγραφή αναγκών, προετοιμασία επιστολών κτλ.) 
- branding
- προγραμματισμό Η/Υ (δημιουργία σύνθετης βάσης δεδομένων)
- γραφιστικά (γραφίστες για τη δημιουργία εικόνων & γραφικών για την FB σελίδα του δικτύου)
- κινηματογράφηση συναντήσεων (cameramen, videographers
- οργάνωση & διενέργεια παιχνιδιών ανάγνωσης για παιδιά (π.χ. παραμυθούδες, ηθοποιούς, παιδοψυχολόγους)
- συντονισμό για τη δημιουργία ηχητικών αρχείων με πανεπιστημιακές σημειώσεις για φοιτητές με σοβαρά προβλήματα όρασης 
- επαφές με στούντιο ηχογράφησης
- επικοινωνία με χορηγούς & υποψήφιους χορηγούς
- επικοινωνία με εκδοτικούς οίκους
- επικοινωνία με ιδρύματα & φορείς
- επικοινωνία με Μ.Μ.Ε.
- διαχείριση διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media)
- συμμετοχή στο 5ο ετήσιο συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 25.06.2015 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα (σε κυλιόμενες βάρδιες από τις 13:00 ως τις 19:00)

Κάθε άλλη ιδέα εθελοντικής προσφοράς εννοείται πως είναι ευπρόσδεκτη!

Όποιος ενδιαφέρεται να ενώσει τις δυνάμεις του με το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους», μπορεί να επικοινωνήσει με την Κατερίνα Οικονομίδη (κιν. 6949-086149 & e-mail: info@giatousallous.gr)

Αν πάλι, κάποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την ομάδα ως χορηγός, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με την Αργυρώ Σπυριδάκη ή τη Δώρα Μαντζώρου (κιν. 6936-670970 & 6946-717341 & e-mail: sponsors@giatousallous.gr)

Αλλά και οποιοσδήποτε χρήστης του ίντερνετ, μπορεί εύκολα να βοηθήσει την προσπάθεια, κοινοποιώντας απλώς τις δράσεις, τους στόχους, το όραμα και τις ανάγκες του δικτύου.

Οι ακόλουθοι σύνδεσμοι οδηγούν σε διαδικτυακούς τόπους του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους»: