17.12.12

μπαμπά, τι είναι ρατσισμός;

Tahar Ben Jelloun 

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση φυσικά εξαρτάται από τα μυαλά που κουβαλάει ο μπαμπάς. Κι επειδή ο δικός μου μπαμπάς περίπου έτσι τα ’χε πει, αλλά εκεί που είναι τώρα, είναι κομμάτι δύσκολο να τον βάλω να τα επαναλάβει, δανείζομαι τα λόγια ενός άλλου μπαμπά. Αραβόφωνος και γαλλόφωνος κι αυτός, προερχόμενος επίσης από πολυπολιτισμικό περιβάλλον, φαντάζομαι πως η Μεριέμ, η μία από τις κόρες του που στα δέκα της τον άκουγε, εν έτει 1997, να της εξηγεί ότι ο ρατσισμός δεν είναι παρά μια συμπεριφορά, θα τον θαύμαζε όσο εγώ τον δικό μου.

Και με το δίκιο της! Ο Μαροκινός Ταχάρ Μπεν Τζελλούν άλλωστε, είναι ποιητής και λογοτέχνης με πλούσιο συγγραφικό έργο, καθηγητής φιλοσοφίας με ντοκτορά στην κοινωνική ψυχιατρική και επιπλέον βραβευμένος για τη συμβολή του στην ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους ανθρώπους. Η μικρή Μεριέμ άρα ήταν πολύ τυχερή που τα αμέτρητα ερωτήματα των παιδικών της χρόνων απαντήθηκαν από τον διανοούμενο μπαμπά της.   

Η Μεριέμ, εγώ και πολλοί άλλοι σήμερα ενήλικοι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη, είχαμε την τύχη να μας μεγαλώσουν σκεπτόμενοι μπαμπάδες, με ευρύτητα πνεύματος. Εκατομμύρια άλλοι όμως, στάθηκαν λιγότερο τυχεροί έως ολότελα άτυχοι στο συγκεκριμένο θέμα. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά για να ξανασκεφτεί κανείς τις ιδέες του. Και φυσικά, ποτέ δεν είναι νωρίς για να βρει κάποιος πως πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών ή των εγγονιών του. Σ’ αυτά όλα, το διάβασμα πολύ βοηθάει!

Ένα τέτοιο βιβλίο, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Λέγεται «ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου» και βέβαια είναι ο παλιός εκείνος διάλογος του Ταχάρ με τη Μεριέμ, καθώς περπατούσαν προς μία διαδήλωση στη Γαλλία, υπέρ των αλλοδαπών. Εκείνη η κουβέντα των δύο υπερήφανων διαδηλωτών, έγινε βιβλίο χάρις στη συνεργασία του μπαμπά με την κόρη και δύο συμμαθήτριές της. Και δε χρειάζεται καν να αγοραστεί γιατί διατίθεται δωρεάν. Είναι ένα μικροσκοπικό, απλά γραμμένο, πολύ χρήσιμο και πραγματικά απολαυστικό βιβλίο, για μικρούς και μεγάλους. Ιδού...
 
Ο Ρατσισμός όπως τον Εξήγησα στην Κόρη μου