art by Marina Nalbanti |
Κοιτώντας πριν λίγο ένα διαφημιστικό της Ελληνικής Λομογραφικής Κοινότητας για μία έκθεση που εκείνη διοργανώνει, σκέφτηκα... «τρελοί αυτοί δε θα ’ναι, λεπροί δε θα ’ναι, λοβοτομημένοι δε θα ’ναι, μάλλον κάποια αίρεση είναι».
Και βέβαια τους έψαξα στο ίντερνετ να δω από που κρατάει η σκούφια τους. Τελικά, οι άνθρωποι είναι φωτογράφοι. Lomographs αποκαλούν τις φωτογραφίες τους, μάλλον ως σύνθετη λέξη που προκύπτει από το Lomo, της ρωσικής φωτογραφικής μηχανής «Automat Lomo Kompact» και το –graphs που είναι η κατάληξη του photographs.
Οι φωτογραφίες αυτές μόνο στημένες δεν είναι. Είναι πρόχειρες, απίθανες, ασυνήθιστες, ιδιόρρυθμες λήψεις που καταλήγουν σ’ ένα ολοζώντανο αποτέλεσμα που λίγο απέχει απ’ τις φωτογραφίες που όλοι μας κατά καιρούς τραβάμε.
Οι Lomographs όμως, σε αντίθεση με τις δικές μας αποτυχημένες ή μη απόπειρες που ζουν μες στο συρτάρι, εκτίθενται σε events και shows σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό αλλά και από διασημότητες, όπως ο David Byrne ή η Laurie Anderson. Άμα έχεις καλό PR…
Τώρα, για να γίνεις μέλος της ελληνικής κοινότητας θα πρέπει να δρας γρήγορα με την κάμερά σου, να μην κολλάς στους φωτογραφικούς κανόνες, τα πρέπει και τα μη, να είσαι παρατηρητικός και επικοινωνιακός.
Δέκα πραγματάκια πρέπει όλο-όλο να θυμάσαι:
1. να έχεις πάντα την κάμερα μαζί σου
2. να τη χρησιμοποιείς μέρα και νύχτα
3. να θεωρείς τη Λομογραφία μέρος της ζωής σου και όχι παρένθεση σ’ αυτή
4. να πειραματίζεσαι με ασυνήθιστες γωνίες λήψης
5. να φωτογραφίζεις όσο πιο κοντά στο αντικείμενο γίνεται
6. να κλικάρεις χωρίς πολλές σκέψεις
7. να είσαι γρήγορος
8. να μη σε απασχολεί από πριν το τι έχει αποτυπώσει η κάμερά σου
9. ούτε μετά να σε απασχολεί αυτό
10. ξέχνα τους κανόνες
Ίσως να χρειάζονται μερικά ακόμα διαδικαστικά για να γίνει ένας ενδιαφερόμενος μέλος αυτής της κοινότητας. Να πω την αλήθεια δεν το ’ψαξα. Στην ιστοσελίδα της ΕΛΚ υπάρχουν όμως στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφορίες.
Αλλά και στην προσεχή έκθεση (1-5 Ιουνίου 2011) με τίτλο «Lomography turns on the time machine», που θα φιλοξενηθεί από τον χώρο τέχνης & δράσης «βρυσάκι» (Βρυσακίου 17, Πλάκα) φαντάζομαι θα μπορέσει κανείς να λάβει περισσότερες πληροφορίες.
Γιατί, δεν ακούγεται άσχημο σε μία από τις επόμενες εκθέσεις της κοινότητας να υπάρχουν και δικές σου φωτογραφίες. Άσχημο ακούγεται;
art by Soulai |
art by Kazolea |
art by M. Xrysoxoou |
art by Maraton |
art by Margalia |
art by Zisis |
art by Marina Nalbanti |